Hecht de lamineerhoes niet goed aan het document?

Hecht je lamineerhoes niet goed aan het document wat je hebt willen lamineren? Dat is een veelvoorkomend probleem bij lamineerapparaten en lamineerhoezen.

Als de hoes niet goed, of helemaal niet, hecht aan het papier dan wordt je eindresultaat waarschijnlijk ook niet wat je ervan had verwacht. En dat is zonde. In dit artikel vertellen we welke twee oorzaken dit probleem kan hebben en bieden we je ook twee handige oplossingen.

Waarom hecht de lamineerhoes niet goed aan het papier?

Het niet goed hechten van de hoes aan het document kan meerdere oorzaken hebben. Het kan liggen aan:

  • Inkt of toner op je papier
  • Temperatuur van het lamineerapparaat

De inkt op het papier

Wanneer je een document hebt geprint zit er inkt of toner op het papier. Daardoor kan lamineren moeilijker worden. De inkt bevat namelijk vet, olie of paraffine. En dat maakt het lijmen van de hoes aan het papier moeilijk. De oplossing is niet eenvoudig. Zet om te beginnen je lamineerapparaat iets warmer of laat het apparaat langzamer draaien.

Heb je een rollamineersysteem? Pas dan de roldruk aan. Een hogere roldruk kan helpen bij het verlijmen van de lamineerhoes. Maar een andere lamineerrol kan hier ook de oplossing zijn.

Lamineerapparaat niet warm genoeg

Als je probeert op een te lage temperatuur te lamineren dan kan dat een negatief effect hebben op het proces. De lamineerhoes kan hierdoor namelijk niet goed, of helemaal niet, aan je document hechten omdat de lijm niet goed smelt. Maar gelukkig is de oplossing ook hier eenvoudig. Je moet gewoon de temperatuur van je lamineerapparaat hoger zetten, of de snelheid van de machine lager. Als je document langzamer door het apparaat gaat wordt-ie ook warmer.

Wanneer het document en de hoes warmer worden smelt de lijm beter waardoor de lamineerhoes zich beter hecht aan het papier.

Hoe gebruik je een lamineerapparaat?

Wil je precies weten hoe je een lamineerapparaat nu het beste kunt gebruiken? Lees dan onze blog Hoe werkt lamineren?