Lamineren: 6 tips voor een professioneel document

Beginnen met lamineren kan best lastig zijn als je net een lamineerapparaat hebt gekocht. Daarom geven we je in deze blog 6 tips over wat je wel en wat je vooral niet moet doen tijdens het lamineren. Zo geef je jouw documenten in een handomdraai een professionele uitstraling!

lamineren

1. Maak een proefversie

Als je belangrijke documenten gaat lamineren wil je natuurlijk wel dat deze er perfect uit komen te zien. Daarom kan het handig zijn om eerst een proefversie te maken. Neem een leeg vel papier in hetzelfde formaat en met dezelfde dikte als het belangrijke document. Maak daar een proefversie van met je lamineerapparaat en kijk of je tevreden bent.

Pas op: thermisch papier, zoals kassabonnen en echo-foto’s kunnen niet gelamineerd worden. Het thermische papier zal helemaal zwart worden. Het is raadzaam daar eerst een kopie van te maken en vervolgens de kopie te lamineren.

2. Voer eerst de dichte zijde van de lamineerhoes in

Om ervoor te zorgen dat het proces zo netjes mogelijk verloopt is het belangrijk om eerst de dichte zijde van de lamineerhoes in te voeren. Doe je dit niet, dan kan het gebeuren dat de hoes scheef om het document heen geplastificeerd wordt.

3. Gebruik niet te dik papier

Lamineermachines zijn bedoeld voor dun papier (80 gr/m2) waardoor dik papier vaak niet goed gelamineerd wordt. Probeer daarom niet te dik papier te gebruiken.

4. Laat het document goed afkoelen

Als een document uit het lamineerapparaat komt is het heet en kan het snel vervormen. Leg het daarom altijd meteen op een vlakke ondergrond! Laat het vervolgens afkoelen voordat je het gaat gebruiken, zo bereik je het mooiste resultaat.

5. Rond de hoeken af

De hoeken van een gelamineerd document zijn altijd ontzettend scherp. Dit is lang niet altijd handig, zeker niet als het om iets gaat dat je vaak in je handen hebt. Het is dan verstandig om de hoeken van het document af te ronden. Dit is niet alleen fijn in gebruik maar ziet er ook nog eens mooi uit!

Er zijn speciale machines om het geplastificeerde product te rondhoeken. Deze apparaten worden ook wel rondhoekmachines genoemd en kunnen voor documenten in verschillende formaten gebruikt worden.

6. Maak het apparaat regelmatig schoon

Als laatste is het belangrijk dat je het onderhoud van je lamineerapparaat niet vergeet. Bij het lamineren komen er namelijk lijmresten op de rollen terecht. Als je dit niet schoonmaakt heb je kans dat deze resten zorgen voor doffe strepen op de volgende documenten die je plastificeert. De rollen kun je schoonmaken met een doekje met lampolie of met speciale reinigingsmiddelen. Zo wordt de lijm opgelost en voorkom je dat de rollen aan elkaar vast gaan plakken.

Houd deze tips in gedachten tijdens het lamineren. Zo geef jij je documenten ook in een handomdraai een professionele look!