Het lamineerapparaat onderhouden

Als je een nieuw lamineerapparaat gekocht hebt is het belangrijk de machine te onderhouden. Maar hoe doe je dat, en waar moet je op letten? Je leest het in deze blog.

Lijmresten op de rollen van de lamineermachine

Wil je kwalitatieve gelamineerde papieren? Dan is het belangrijk je lamineerapparaat te onderhouden. Bij lamineren kunnen er lijmresten op de rollen van de lamineermachine terecht komen. Wil je dan de volgende keer iets lamineren, dan komt de lijm van de rollen op je document. Dit resulteert in doffe lijnen op je lamineerhoes.

Hoe voorkom je dat er lijm op de rollen komt?

Voorkomen is beter dan genezen. Probeer er dus voor te zorgen dat er geen lijmresten op de rollen van je lamineerapparaat terecht komen. De grootste veroorzaker van lijmresten op de rollen is het gebruik van goedkope lamineerhoezen.

Een andere oorzaak van te veel lijm is een te hoge temperatuur tijdens het lamineren. Als de lijm te warm wordt, wordt de lijm erg dun waardoor het sneller uit de hoes loopt.

Toch lijm op de rollen?

Zit er lijm op je rollen? Pas dan op. Als de lamineermachine afgekoeld is met rollen met lijmresten dan kunnen de rollen aan elkaar gelijmd zijn. Zet je de machine dan weer aan dan bestaat de kans dat de rollen scheuren.

Goed schoonmaken

Het enige onderhoud wat je kunt plegen wat écht belangrijk is is het schoonmaken van het lamineerapparaat. Je kunt de rollen schoonmaken met een doekje met daarop wat lampolie. Wrijf dit over de rollen om de lijm op te lossen. Dit kost wat tijd maar je voorkomt hiermee dat je machine vastloopt omdat de rollen aan elkaar zijn gekleefd. Daarnaast voorkomt het ook strepen op je gelamineerde documenten.

Een andere optie om de rollen schoon te maken is speciaal lamineermachine schoonmaakmiddel, zoals Lami-clean. Dit zijn doekjes met vloeistof die de lijm op de rollen oplost.