Grootformaat lamineren

Met een professioneel lamineerapparaat kun je op grootformaat lamineren. Ideaal als je posters en reclame-uitingen wilt lamineren omdat ze intensief of buiten moeten worden gebruikt. Met een lamineerapparaat gebruik je PVC-folie of PET-folie om je documenten te beschermen. Er zijn twee soorten grootformaat lamineren: koud en warm.

Grootformaat warmlamineren

Met een grootformaat lamineermachine kun je warmlamineren met gebruik van PET-folie. Deze manier van lamineren is zeer geschikt voor het lamineren van posters, bouwtekeningen en andere grote documenten. Warmlamineren gebeurt met PET-folie, deze folie biedt contrast en meer kleurdiepte dan PVC-folie. En het is ook nog eens goedkoper. Er is wel een nadeel aan PET-folie, het laat namelijk UV-licht door waardoor je post kan verbleken door de zon. Daardoor is deze manier van lamineren minder geschikt voor buitengebruik. Daarvoor is PVC-folie meer geschikt. Met een lamineermachine voor warmlamineren kan ook koud worden gelamineerd.

grootformaat koudlamineren

Grootformaat koudlamineren

Grootformaat koudlamineren wordt gebruikt voor het lamineren van documenten, posters en reclame-uitingen die buiten worden ingezet. PVC-folie is hier namelijk meer geschikt voor dan de goedkopere variant PET-folie. Veel apparaten waarmee je kunt koudlamineren kunnen ook worden verwarmt tot zo’n 60 graden Celsius. Dit wordt gebruikt om de lijm te verwarmen waardoor het sneller plakt. Een koude lamineermachine is vaak voordeliger dan een warme lamineermachine. Maar de PET-folie is wel goedkoper dan PVC-folie. Een apparaat voor grootformaat koudlamineren is geschikt voor kleine runs tussendoor omdat de machine niet op hoeft te warmen.

grootformaat warmlamineren