Wat is voor mij beter, hotplate of hotrol lamineren?

Als je documenten wilt beschermen tegen vocht en vuil of gewoon een lange tijd wilt bewaren kun je ze het beste lamineren. Er zijn 2 verschillende soorten van lamineren, namelijk hotplate en hotrol. Beiden hebben hun eigen voor- en nadelen. In deze blog geven we antwoord op de vraag: Wat is voor mij beter, hotplate of hotrol?

documenten

Wat is warm lamineren?

Warm lamineren geeft eigenlijk het mooiste resultaat en wordt daarom ook het meeste toegepast. Voor deze vorm van plastificeren heb je een lamineermachine nodig dat warmte doorvoert. Deze machines zijn er in twee soorten, hotplate en hotrol.

Hoe gaat het lamineren in zijn werk? Als eerste steek je het document in een lamineerhoes. Deze hoezen worden ook wel pouches of lamineersheets genoemd. Beide zijden van de pouch zijn voorzien van een lijmlaag die gevoelig is voor hitte. Het apparaat voert de hoes door twee transportrollen. Deze rollen persen beide zijden van de hoes (inclusief de lijm) tegen elkaar aan. Het nadeel van warm lamineren is wel dat het even kan duren voordat de machine is opgewarmd. Wel kun je vaak zelf de temperatuur instellen waarmee je wilt plastificeren. Bij een hotplate-machine volgt na het eerste stel aandrukrollen boven en onder een hete plaat die de hoes verhit. Een tweede stel rollen drukt de gesmolten lijm in het papier. Bij een hotrolmachine is het eerste stel aandrukrollen verhit, door middel van infrarood. Door het aanpersen met deze hete rollen wordt de lijm tegelijkertijd gesmolten en in het papier geperst. Dit geeft een aanmerkelijk beter lamineerresultaat.

Voor- en nadelen:

Hotplate-machines zijn voordeliger en zijn minder gevoelig voor onderhoud. Ze zijn echter niet geschikt voor foto’s en grote kleurvlakken. Hotrolmachines zijn wat duurder en de lamineerhoezen laten lijmresten achter op de rollen. Hierdoor moeten de rollenvan tijd tot tijd schoongemaakt worden. Hotrolmachines zijn bij uitstek geschikt voor foto’s, inkjetprints en grote kleurvlakken.

Bij beide systemen zijn de werktemperatuur en transportsnelheid in principe hetzelfde. Bij hotrolmachines zijn er modellen met meerdere verwarmde rollen. Hier kan een hogere lamineersnelheid mee bereikt worden.