Inbinden: een professioneel document op 4 manieren

Het inbinden van een document geeft een professionele uitstraling. Er zijn vier manieren van inbinden om tot een zakelijk rapport of verslag te komen. Voor de afwerking gebruik je een inbindmachine. Let wel op de verschillende soorten machines en bindringen. Om je hierbij op weg te helpen, bespreken we de verschillende manieren van inbinden in deze blog.

Plastic bindringen

Inbinden met het inbindapparaat

Het inbinden met een inbindapparaat verschilt per machine, bindwijze en doeleinde. Goedkope inbindmachines zijn eenvoudig te gebruiken. Handig voor thuis of op je werkplek. Deze apparaten zijn alleen te gebruiken met plastic bindringen. Duurdere apparaten maken vaak gebruik van metalen bindringen. Je kunt ook documenten inbinden zonder bindringen. Een folder, verslag of rapport wil je het liefst presenteren met de juiste afwerkingen.

Wire-o inbinden

Wire-o inbinden is een techniek die zorgt voor een professioneel resultaat. Door middel van een metalen ringband wordt het papier bij elkaar gehouden. Deze inbindtechniek wordt vaak gebruikt in een zakelijke omgeving.

Het voordeel van wire-o inbinden is dat de vellen papier aan beide zijden te bekijken zijn. Perfect voor dubbelzijdig geprinte documenten. Omdat het papier kan draaien om de ringen, kunnen er geen vouwen ontstaan in het document en blijft alles goed leesbaar. Er is geen minimum aantal vellen nodig om tot een prachtig resultaat te komen. Voor elk document is deze bindwijze geschikt.

Thermisch inbinden

Thermisch inbinden is een specifieke manier om documenten in te binden. Er wordt geen gebruik gemaakt van bindringen. Dankzij inbindstrippen zorg je dat het document goed en duidelijk zichtbaar blijft. Thermisch inbinden houdt het document samen dankzij deze stripband. Aan de voor- en achterkant worden schutbladen geplaatst.

Het voordeel van deze manier van inbinden is dat je rapport of verslag duidelijk leesbaar blijft. Voor het versturen van een ingebonden document biedt thermisch inbinden ook de oplossing. Het papierwerk wordt niet dikker door een extra ringband. Het is dus ook geschikt voor het makkelijk opstapelen van documenten.

Plastic binden

De goedkoopste manier is het inbinden met plastic bindringen. Dit kun je eenvoudig thuis zelf doen. Er zijn speciale bindmachines die gebruik maken van plastic bindringen. Een professioneel document heb je zo gemaakt.

Er zijn verschillende soorten bindringen leverbaar. Dit is afhankelijk van de grootte van het document. Grote boekwerken hebben een dikkere ring nodig dan kleine verslagen. De vellen papier worden apart van elkaar over de ring geplaatst. De laatste stap is het sluiten van de ring door middel van de bindmachine. Het grootste voordeel van plastic bindringen is dat je het eenvoudig thuis kan doen en je altijd vellen kunt toevoegen als dat nodig is.

Hechtbinden

Voor de zwaarste papiersoorten kun je gebruik maken van hechtbinden. Deze techniek maakt gebruik van hechtnieten om het document bij elkaar te houden. Sommige papiersoorten hechten niet met lijm dankzij een olie of vetlaag. Hechtbinden is dan de oplossing om alsnog tot een mooi afgewerkt product te komen.

Er zijn dus verschillende manieren om je document in te binden. Houd deze informatie bij de hand als je de documenten gaat inbinden.